OLIWA Z OLIWEK

 

Charakterystyka

Oliwa z oliwek powstaje w wyniku tłoczenia oliwek wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych (tłoczenie na zimno). Jest to oliwa najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Oliwy dziewicze dzielimy na Extra Virgine – jest najlepszą, najwartościowszą oliwą; Virgine – jest ona niższej wartości, choć nadal dziewicza. Dla jakości oliwy ważny jest przede wszystkim moment zbioru (dojrzałość oliwek) i proces tłoczenia.

Oliwki zebrane w pełni dojrzałości mają więcej oliwy o łagodnym smaku, ale mnie cennych polifenoli. Oliwki zebrane, gdy nie są jeszcze do końca dojrzałe, dają oliwie pikantny smak i zawierają cenne antyutleniacze. Pierwszy etap tłoczenia oliwy polega na rozgnieceniu oliwek i oddzieleniu miąższu od pestek. Pulpa oliwkowa przechodzi proces wirowania, a następnie filtrowania.

Dzięki wysokiemu stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz związków fenolowych, oliwa wykazuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

 

Właściwości

- tworzy na skórze oddychającą warstwę

- intensywnie nawilża

- odżywia

- regeneruje

- opóźnia objawy starzenia

- zapobiega rogowaceniu naskórka, leczy wypryski, ranki a nawet oparzenia i odmrożenia

- zawiera witaminy A, B, C, E, D i F, potas fosfor i żelazo.

Należy przechowywać w temperaturze 27-32 stopni.

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO

- do produkcji mydeł

- do produkcji scrubów i peelingów

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

OLEJ KOKOSOWY

 

Charakterystyka

Olej kokosowy jest olejem roślinnym otrzymywanym w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W kosmetyce stosowany jest najczęściej rafinat – odkwaszany i wybielany. Zawiera kwas laurynowy. Topnieje w temperaturze 25-28 o C.

Olej kokosowy jest używany do wyrobu najlepszych, łagodnych dla skóry, naturalnych mydeł oraz szamponów, a także innych produktów do mycia i kąpieli. Pozwala otrzymać gęstą, luksusową pianę, nawet w bardzo twardej wodzie. Poza tym wydłuża trwałość mydła.

Niezastąpiony olej zarówno do użycia kosmetycznego, jak i spożywczego. Jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów i skóry głowy.

 

Właściwości

- oczyszcza

- odżywia

- nawilża

- zwalcza trądzik

- chroni skórę przed słońcem, wykazuje podobne działanie jak krem z filtrem SPF10

- posiada właściwości spieniające

- zawiera wapń, żelazo, cynk, witaminę E i K, kwas laurynowy mający właściwości antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze.

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

MASŁO SHEA (KARITE)

 

Charakterystyka

Masło Shea (zwane inaczej Karite) jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie Zachodniej i Środkowej części Afryki na otwartej przestrzeni sawanny. Plantacji tych drzew jest stosunkowo niewiele ze względu na fakt, że owocuje ono dopiero po 30-40 latach. Dlatego też masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.

Rafinowane masło shea zostało poddane rafinacji – oczyszczono go w celu nadania mu odpowiednich właściwości: poprawienia zapachu, pozbawienia zabarwienia, zwiększenie jego trwałości. Rafinacja przebiega z użyciem tradycyjnych metod, bez użycia substancji chemicznych ani rozpuszczalników.

Oprócz składników, które nie ulegają zmydleniu (około 4-9 %), masło shea zawiera kwas oleinowy (40–60%), stearynowy (20–50%), linolowy (3–11%) oraz palmitynowy (2–9%). Z uwagi na dużą zawartość kwasu stearynowego i oleinowego, z masła shea otrzymuje się mydło wydajne, twarde, które będzie miało stabilną, jedwabistą pianę.

Masło shea natłuszcza i nawilża skórę. Jest bogate w witaminy E, A i F, ta ostatnia wpływa na rozluźnianie mięśni. Substancje zawarte w maśle shea wzmacniają i chronią cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co wpływa na jej elastyczność i rozciągliwość. Masło shea pełni również funkcje naturalnego filtru słonecznego. Może być aplikowany we wszystkie miejsca na ciele. Nie ma działania alergizującego.
Masło shea zawiera w sobie substancje niezmydlające i to dzięki tej właściwości jest używane do produkcji mydeł. Zastosowanie masła shea w mydle daje uczucie gładkości, jakie mogą dać tylko mydła luksusowe.

 

Właściwości

- odżywia skórę

- intensywnie nawilża i natłuszcza nie zatykając porów

- stymuluje produkcję kolagenu

- pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego (SPF 6-10)

- zawiera witaminy A i E

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

Media Społecznościowe