Charakterystyka

 

Olej kokosowy jest olejem roślinnym otrzymywanym w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W kosmetyce stosowany jest najczęściej rafinat – odkwaszany i wybielany. Zawiera kwas laurynowy. Topnieje w temperaturze 25-28 o C.

Olej kokosowy jest używany do wyrobu najlepszych, łagodnych dla skóry, naturalnych mydeł oraz szamponów, a także innych produktów do mycia i kąpieli. Pozwala otrzymać gęstą, luksusową pianę, nawet w bardzo twardej wodzie. Poza tym wydłuża trwałość mydła.

Niezastąpiony olej zarówno do użycia kosmetycznego, jak i spożywczego. Jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji włosów i skóry głowy.

 

Właściwości

- oczyszcza

- odżywia

- nawilża

- zwalcza trądzik

- chroni skórę przed słońcem, wykazuje podobne działanie jak krem z filtrem SPF10

- posiada właściwości spieniające

- zawiera wapń, żelazo, cynk, witaminę E i K, kwas laurynowy mający właściwości antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze.

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

 

OLEJ KOKOSOWY

24 października 2018

Media Społecznościowe