Charakterystyka:

Rumianek pospolity – gatunek rośliny z rodziny astrowatych, roślina jednoroczna. Występuje dziko na polach, przydrożach i siedliskach ruderalnych. Roślina posiada mocny charakterystyczny aromat.

Rumianek pospolity wykazuje szereg właściwości leczniczych, które wynikają z zawartości związków czynnych. Zaliczamy do nich przede wszystkim olejek eteryczny, flawonoidy oraz pochodne kumarynowe.

Rumianek jest powszechnym składnikiem maści, kremów, szamponów, mydeł. Kosmetyki z rumiankiem łagodzą podrażnienia, zmniejszają zaczerwienienia i pieczenie skóry. Szampony na bazie wyciągu z rumianku są przeznaczone do włosów blond ze względu na swoje właściwości rozjaśniające. Przemywanie twarzy tonikiem zawierającym wyciąg z rumianku powoduje, że cera jest odświeżona i nabiera blasku.

 

Właściwości:

- przeciwzapalne

- przeciwbólowe

- antyseptyczne

- uspokajające

- antyalergiczne

- przeciwbakteryjne

- przeciwgrzybiczne

- przeciwutleniające

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

RUMIANEK

24 października 2018

Media Społecznościowe