Charakterystyka

 

Oliwa z oliwek powstaje w wyniku tłoczenia oliwek wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych (tłoczenie na zimno). Jest to oliwa najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Oliwy dziewicze dzielimy na Extra Virgine – jest najlepszą najwartościowszą oliwą; Virgine – jest ona niższej wartości, choć nadal dziewicza. Dla jakości oliwy ważny jest przede wszystkim moment zbioru (dojrzałość oliwek) i proces tłoczenia.

Oliwki zebrane w pełni dojrzałości mają więcej oliwy o łagodnym smaku, ale mnie cennych polifenoli. Oliwki zebrane, gdy nie są jeszcze do końca dojrzałe, dają oliwie pikantny smak i zawierają cenne antyutleniacze. Pierwszy etap tłoczenia oliwy polega na rozgnieceniu oliwek i oddzieleniu miąższu od pestek. Pulpa oliwkowa przechodzi proces wirowania, a następnie filtrowania.

Dzięki wysokiemu stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz związków fenolowych, oliwa wykazuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

 

Właściwości

- tworzy na skórze oddychającą warstwę

- intensywnie nawilża

- odżywia

- regeneruje

- opóźnia objawy starzenia

- zapobiega rogowaceniu naskórka, leczy wypryski, ranki a nawet oparzenia i odmrożenia

- zawiera witaminy A, B, C, E, D i F, potas fosfor i żelazo.

Należy przechowywać w temperaturze 27-32 stopni.

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO

- do produkcji mydeł

- do produkcji scrubów i peelingów

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

OLIWA Z OLIWEK

24 października 2018

Media Społecznościowe