Charakterystyka:

 

Czysty olej roślinny wytwarzany jest z nasion owoców drzewa migdałowego metodą tłoczenia na zimno. Zawiera kwas oleinowy i linolowy oraz witaminy z grupy A, B i E. Jest polecany do wszystkich rodzajów skóry, również suchej i wrażliwej.

Rozróżnia się dwa jego rodzaje: słodki olejek migdałowy używany w kosmetykach i farmaceutykach oraz gorzki olej migdałowy, który posiada toksyczny związek chemiczny zwany glikozydem cyjanogennym. Chociaż w procesie destylacji można usunąć z oleju ślady trującej substancji, to właśnie słodka odmiana jest stosowana przez większość producentów. Dlatego bez różnicy, czy pośród składników ulubionego kosmetyku znajdziemy olejek ze słodkich migdałów, czy może jednak olej migdałowy – można mieć pewność, że to ta sama substancja pochodzenia roślinnego o dobroczynnych właściwościach.

Stosowany był pierwotnie w aromaterapii dzięki kojącej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów znajduje się między innymi w składzie perfum, szamponów, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem i doskonale wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie.
 

Właściwości:

- łatwo się rozsmarowuje i szybko wchłania

- przywraca skórze blask

- usuwa martwe komórki i dogłębnie nawilża

- łagodzi podrażnienia i jest delikatny

- spowalnia proces starzenia się skóry

- ma piękny orzechowy zapach
 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji balsamów

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW

24 października 2018

Media Społecznościowe