Charakterystyka:

 

Olej słonecznikowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia nasion słonecznika (Helianthus), jest bardzo bogatym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości. Dzięki zawartości tej witaminy, a także dużych ilości przeciwutleniaczy, olej słonecznikowy jest wykorzystywany w kosmetyce. Występuje przede wszystkim w kosmetykach zapobiegających starzeniu się skóry i zapewniających jej młody wygląd, stosowany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej. Reguluje wydzielanie sebum.

Zawiera lecytynę, która doskonale nawilża skórę.
Olej słonecznikowy nie zatyka też porów i bardzo dobrze się wchłania.

Niewiele osób wie o doskonałej metodzie leczenia dziąseł olejem słonecznikowym. Płukanie nim ust pomaga usunąć z jamy ustnej szkodliwe mikroorganizmy i drobnoustroje, pomaga również w pozbywaniu się aft i zajadów. Pomaga w oczyszczaniu organizmu - likwiduje szkodliwe bakterie z przestrzeni między zębowych, dzięki czemu zapobiega próchnicy.

 

Właściwości:

- oczyszcza

- działa przeciwzapalnie (szczególnie ważne w przypadku zmian trądzikowych)

- normalizuje pracę gruczołów łojowych
- nawilża

- chroni przed czynnikami zewnętrznymi, w tym promieniami słonecznymi
- ma działanie przeciwrodnikowe - to doskonały antyoksydant, który zapobiega zbyt szybkiemu starzeniu się skóry

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

OLEJ SŁONECZNIKOWY

24 października 2018

Media Społecznościowe