Charakterystyka:

Odmiany rzepaku, które dawniej były uprawiane, zawierały dużo szkodliwego dla zdrowia kwasu erukowego (udowodniono na przykład jego niekorzystny wpływ na serce i wątrobę) oraz związków siarki zwanych glukozynolami, odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach. Nasion tego rzepaku nie stosuje się już jednak w Polsce od ponad 20 lat. Naukowcom udało się opracować specjalne odmiany rzepaku podwójnie ulepszonego (zwanego 00), pozbawione kwasu erukowego oraz o dziesięciokrotnie obniżonej zawartości glukozynolanów. Wykorzystano przy tym całkowicie bezpieczne metody, nie korzystano z obcego DNA, nie są to wiec odmiany genetyczne zmodyfikowane. W tej chwili w uprawach wykorzystuje się wyłącznie takie nasiona. W rafinowanym oleju rzepakowym występują fitosterole (sterole roślinne) pomocne w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu i polifenole mające właściwości przeciwutleniające, a więc antynowotworowe i sprzyjające zachowaniu młodości. Obfituje też w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:

witaminę E (wychwytuje wolne rodniki, ma jej więcej niż oliwa i olej sojowy, obecność tej witaminy chroniącej przed utlenianiem sprawia, że olej rzepakowy pozostaje długo świeży), witaminę K i prowitaminę A.

Olej rzepakowy stosowany w kosmetyce ma cenne właściwości zmiękczające i przeciwutleniające. Własności zmiękczające oleju rzepakowego pomagają zapobiec suchej i swędzącej cerze, dzięki czemu staje się ona nawilżona, gładka i zdrowa. Olej rzepakowy zawiera również duże ilości witaminy E, która jest uważana za bardzo ważny przeciwutleniacz. Olej rzepakowy wspomaga regenerację, restrukturyzację, odnowienie i odmłodzenie skóry.

Pomaga zmniejszyć tkankę bliznowatą – wygładza blizny, redukuje zaczerwienienia oraz stany zapalne.

Pielęgnuje skórę – zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminę E, które są skuteczne w zapewnianiu zdrowszej i piękniejszej skóry. Składniki te pomagają chronić skórę przed działaniem wolnych rodników, które w znacznym stopniu odpowiedzialne są za procesy starzenia. Zawarte w oleju składniki aktywne zapobiegają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, utracie jędrności i matowieniu, chronią przed chorobowymi zmianami skóry, a nawet nowotworem.

Stosowanie oleju rzepakowego zapewnia doskonałe nawilżenie skóry, łagodzi swędzenie -  wypryski, trądzik. Olej rzepakowy cechuje się dość długotrwałym działaniem i może utrzymywać ochronę przed podrażnieniem nawet przez cały dzień.

Olej rzepakowy w naturalnej pielęgnacji włosów – szczególnie przydatny w pielęgnacji włosów suchych. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują silne właściwości nawilżające, które wydają się lepiej pokrywać włosy niż inne oleje. Olej rzepakowy jest także lekki i wnika w strukturę włosów oraz skórę głowy. Dzięki doskonałemu stosunkowi tłuszczów omega-6 do omega-3 uważa się, że ma skuteczne działanie przeciwzapalne, które łagodzi podrażnioną skórę głowy. Świetnie nadaje się do zabiegów olejowania na ciepło i masażu skóry głowy, które wspomagają leczenie suchości i zapewniają naturalny połysk zmatowionych kosmyków.

Zawarty w nim kwas oleinowy kontroluje utratę wilgoci w pasmach włosów, jednocześnie czyniąc włosy bardziej miękkimi i bardziej elastycznymi. Z kolei kwas linolowy stymuluje wzrost włosów wraz z utrzymaniem zdrowej skóry głowy.

 

Właściwości:

- spieniające

- odżywcze

- nawilżające

- regenerujące

- łagodzące

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

 

 

OLEJ RZEPAKOWY

24 października 2018

Media Społecznościowe