Charakterystyka:

 

Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie rącznik pospolity, występującej w Indiach i Afryce. Jest bardzo popularny i stosowany na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów, mydeł, masek, pomadek czy błyszczyków.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące olejek rycynowy bywa stosowany w leczeniu owrzodzeń skóry, zwykle tych, które są spowodowane przez infekcje bakteryjne lub grzybicze. Ze względu na swoje właściwości nadaje się do skóry wrażliwej. Stosowany jako płyn oczyszczający i do demakijażu, skutecznie zmywa makijaż i czyści skórę, nie zaburzając przy tym gospodarki lipidowej i wydzielania sebum. Mogą go bezpiecznie stosować osoby z cerą mieszaną i trądzikową. Olejek rycynowy doskonale sprawdza się nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również włosów, brwi, rzęs oraz paznokci.

Jest popularnym olejem w recepturach mydła, gdyż tworzy obfitą i stabilną pianę.

 

Właściwości:

- spieniające

- oczyszczające

- antybakteryjne

- antygrzybiczne

- dezynfekujące

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

OLEJ RYCYNOWY

03 listopada 2018

Media Społecznościowe