Charakterystyka:

 

Olej palmowy potocznie nazywany tłuszczem palmowym - otrzymuje się go przez tłoczenie nasion olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis). Twardość nasion utrudnia uzyskiwanie oleju, najpierw są suszone, mielone, tłoczone i w końcowej fazie rafinowane.

Olej o temperaturze pokojowej ma wygląd żółtawo-brązowego, twardego tłuszczu o charakterystycznym zapachu. Po procesie rafinacji olej staje się twardą masą i przybiera kolor od białego do żółtawego o przyjemnym naturalnym smaku. Olej ten ma dużą odporność na wysokie temperatury. Olej ma zastosowanie w pielęgnacji ciała i masażu, nadaje się jako dodatek do kosmetyków przy pielęgnacji dojrzałej, pękającej i suchej skóry. Jego właściwości są podobne do oleju kokosowego. Rafinowany olej palmowy zawiera: ok. 51 % kwasu laurynowego, 17% kwasu mirystynowego, 13% kwasu olejowego, 8% kwasu palmitynowego, 2% kwasu stearynowego, 2% kwasu linolowego.
Olej palmowy nadaje się jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji dojrzałej, pękającej i suchej skóry. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, przeciwobrzękowo, łagodząco, oczyszczająco, przyśpiesza regenerację tkanek. Wzmacnia barierę ochronną skóry.

 

 

Właściwości:

- odżywiające

- natłuszczające

- przeciwzapalne

- łagodzące

- oczyszczające

- regenerujące

 

 

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

 

 

OLEJ PALMOWY 

03 listopada 2018

Media Społecznościowe