Charakterystyka:

 

Olej awokado pozyskuje się z owoców Persea Gratissima. To właśnie olej, który jest w jego owocach, przetwarza się na olej poprzez proces hydrogenizacji.

Świetnie nadaje się do masażu ciała, intensywnie nawilża, doskonale wygładza skórę. Olej awokado charakteryzuje się wysokimi właściwościami wnikania w skórę, świetnie się rozprowadza, dzięki czemu jest chętnie używane do masażu ciała.

Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę, skwalen, a także wielką ilość naturalnych fitosteroli, znacznie więcej niż oliwa z oliwek. Jest wartościowym olejem do pielęgnacji skóry o szczególnym działaniu regeneracyjnym. Głęboko penetruje i nawilża skórę. Ponieważ łatwo i głęboko wnika, umożliwia efektywny transport składników odżywczych przez warstwę naskórka w głąb skóry właściwej. Stymuluje metabolizm kolagenu, przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń, wspomaga regenerację tkanki łącznej, absorbuje promieniowanie UV, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę.

Jest często używany do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, uszkodzonej, u osób cierpiących z powodu egzemy i łuszczycy – pomaga złagodzić suchość i swędzenie. Jest bardzo przydatny w leczeniu skóry z poparzeniami i uszkodzeniami słonecznymi, odwodnionej i niedożywionej. Skutecznie pomaga zmniejszać plamy starcze. Olej z awokado jest również dobrym olejem odżywczym i nawilżającym do pielęgnacji włosów.

 

 

Właściwości:

- wygładza

- nawilża

- doskonale regeneruje suche łokcie i kolana

- działa przeciwbakteryjne

- jest naturalnym filtrem UV

- pomaga usuwać starcze plamy

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

OLEJ AWOKADO

24 października 2018

Media Społecznościowe