Charakterystyka:

Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły. Tworzą je one z nektaru kwiatów lub z wydalin żywych części roślin i wydzielin owadów ssących soki żywych części roślin, łączonych przez pszczoły ze specyficznymi substancjami własnymi.

W skład miodu wchodzą: węglowodany, woda, kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy), białka, enzymy: inwertaza, amylazy, oksydaza glukozy, flawonoidy (kemferol, kwercetyna, apigenina, hesperydyna), witaminy (C, B3, B6), składniki mineralne (potas, żelazo, sód, wapń, magnez), olejki eteryczne.

 

Właściwości:

- przeciwzapalne

- odżywiające

- bakteriobójcze

- antyseptyczne

- przeciwbakteryjne

- przeciwgrzybiczne

- nawilżające

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji scrubów i peelingów

- do produkcji balsamów

 

 

MIÓD

03 listopada 2018

Media Społecznościowe