Charakterystyka:

 

Jest to naturalny kosmetyk hipoalergiczny, nawilżający, wspomagający regenerację naskórka.

Masło kakaowe jest bardzo stabilnym tłuszczem, nie jełczeje szybko i można je dość długo przechowywać. Masło kakaowe ma właściwości natłuszczające, jest świetnym emolientem. Zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu stearynowego (ok. 26%) i palmitynowego (ok. 34%), a więc wpływa na twardość mydła.

Masło kakaowe charakteryzuje się biozgodnością ze skórą, co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają. Masło zawiera naturalne antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Masło doskonale nawilża i regeneruje skórę, ponieważ zawiera kwas oleinowy. Nadaje skórze piękny połysk i aksamitną gładkość.

Masło kakaowe ma bardzo twardą konsystencję. Temperatura topnienia masła jest zbliżona do temperatury ludzkiego ciała i wynosi około 36 stopni Celsjusza. Dlatego po zetknięciu ze skórą przechodzi w stan ciekły, doskonale ją natłuszcza, chroni przed promieniowaniem UV. Masło znacząco przyspiesza opalanie.

 

Właściwości:

- mocno nawilża i regeneruje

- przyspiesza opalanie

- uzupełnia w skórze niedobory witamin

- nadaje skórze piękny blask

- wygładza

- działa przeciwzmarszczkowo

- nie alergizuje

- posiada naturalny filtr słoneczny

- ma właściwości spieniające

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

MASŁO KAKAOWE

24 października 2018

Media Społecznościowe