Charakterystyka:

Roślina pochodząca z obszarów śródziemnomorskich. Jej piękny aromat doceniany jest od wieków w przemyśle perfumeryjnym. Dobroczynne działanie łagodzące, uspokajające i kojące znalazło szereg zastosowań w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Kosmetyczne właściwości lawendy są związane głównie z wpływem olejku lawendowego na zmiany skórne. Zawarte w nim substancje, takie jak cyneol, geraniol, limonen i sabinen wspomagają zabliźnianie i leczenie różnego rodzaju zmian skórnych. Duża zawartość tanin (związków o właściwościach ściągających i wysuszających) wspomaga leczenie uszkodzeń skóry, np. oparzeń czy otarć. Napary z lawendy wspomagają zaś wchłanianie krwiaków i siniaków.

Według literatury zielarskiej lawenda jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i najdłużej znanych ziół. Jej piękny słodki zapach przez wiele stuleci aromatyzował kufry, bieliźniarki, szafy i domowe pomieszczenia. Sen w pościeli, która pachnie lawendą, działa relaksująco i odprężająco, wpływa korzystnie na system nerwowy, ułatwiając nam uzyskanie harmonii i spokoju. Posiada również właściwości odkażające powietrze i przeciwzapalne. Lawendę można stosować jako środek odstraszający owady, np. mole. W wielu krajach jest to podstawowe zioło na wyposażeniu każdego domostwa.

 

Właściwości:

- uspokaja

- wspomaga zabliźnianie się ran

- ściąga skórę

- wspomaga wchłanianie siników i krwiaków

- koi podrażnienia

 

Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:

- do produkcji mydeł

- do produkcji scrubów i peelingów

- do produkcji szamponów

- do produkcji balsamów

 

 

LAWENDA

03 listopada 2018

Media Społecznościowe